A mitjan segle XIX, moltes fàbriques situades dins la Barcelona emmurallada buscaven nous terrenys per poder expandir-se en municipis veïns com ara Sants.
Una d´aquestes fàbriques era la de la família Muntades, que el 1848 va aprofitar un prat d´indianes no gaire lluny de la riera de Magòria per construir-n´hi una de nova.
La factoria, dedicada al fi lat, teixit i estampat de cotó, aprofitava la presència d´aigua a la zona per fer anar les seves màquines de vapor. Prop de 2.500 persones treballaven l´any 1880 a la fàbrica de l´Espanya Industrial SA, considerada una de les més modernes del seu ram.
L´arribada, l´any 1914, de l´electricitat va fer créixer la productivitat i el prestigi de la fàbrica, que ja era la tèxtil cotonera més important de Sants i una de les principals del país.
El 1948 els treballadors de l´Espanya Industrial van rebre una bona notícia: els havien construït unes instal·lacions específicament pensades per fer de menjador i zona d´esbarjo dels empleats. En deien, ... «el Casinet».
El 1969, però, l´empresa va traslladar la producció de Sants a Mollet del Vallès i els propietaris projectaven substituir la fàbrica per una zona residencial d´alta densitat. El veïnat i les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van oposar-s´hi i van reclamar amb insistència que es donés un ús social als terrenys de l´antiga fàbrica.
Finalment, el 1979 l´Ajuntament de Barcelona va comprar els terrenys. Dos anys després van començar els enderrocs, però es van conservar alguns edificis, entre ells el Casinet i la Casa del Mig.
Encara s´hi havien de fer força millores, però el 1982 ja s´utilitzaven les instal·lacions del Casinet
El model de cogestió ha afavorit que el Casinet d´Hostafrancs sigui avui dia un punt de referència pel que fa a la vida cultural i al temps de lleure dels veïns i veïnes. Espais com el Pati del Casinet s´han convertit en lloc de trobada comunitari, especialment quan arriba la revetlla de Sant Joan o el Vermut Jazz, que s´hi celebra cada diumenge en arribar la primavera.
Actualment el centre cívic consta d'un edifici de dues plantes, amb una superfície total de 1540 m2 i destaquem el Teatre, amb un aforament per a 400 persones, a més de sales polivalents obertes a les entitats del barri i a la ciutadania en general. Entre els usuaris d?aquests espais destaca la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, allotjada a les instal·lacions del centre, que cada any organitza un curs internacional de dansa. Iniciatives com aquesta conviuen amb els tallers i activitats pròpies del centre cívic, aportant-li un gran dinamisme.
en Facebook este centro | compartir en Twitter este centro | Como llegar |
|
|
|