Arxiu Paco Gómez. Foto 1
Edificio Centro. Madrid, 1968 © Archivo Paco Gómez / Fundación Foto Colectania
Arxiu Paco Gómez
L´instant poètic i la imatge arquitectònica
Clausurada el 17 de Junio
Fundació Foto Colectania
web: www.colectania.es
   

La Fundació Foto Colectania presenta el proper dilluns 19 de març a les 12h l’exposició “Arxiu Paco Gómez. L’instant poètic i la imatge arquitectònica”, comissariada per Alberto Martín i dedicada al fotògraf Francisco Gómez (Pamplona 1918 – Madrid 1998), considerat un dels fotògrafs més singulars dins del grup d’autors que a mitjans del segle passat van renovar la fotografia espanyola.

L’exposició està organitzada i produïda per la Dirección General de Promoción Cultural de la Comunidad de Madrid en col·laboració amb la Fundació Foto Colectania, i amb la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell.

L’objectiu d’aquesta exposició és mostrar diverses facetes de l’àmplia trajectòria fotogràfica de Francisco Gómez, a través de més de 150 fotografies i d’altres materials com revistes i publicacions, en un recorregut que ens du des de la part més canònica i divulgada de la seva creació – l’instant poètic que suspèn el temps i traspassa el real - a la imatge arquitectònica com interpretació poètica de l’arquitectura.

Un recorregut on els seus extrems ens mouen des de l’instant poètic que suspèn el temps i traspassa el real, definint així el què pot considerar-se la part més canònica i divulgada de la seva creació, fins a a la imatge arquitectònica com interpretació poètica de l’arquitectura, que caracteritza el seu apropament a la matèria.

És precisament a la fotografia d’arquitectura on incideix de manera especial aquesta mostra, un camp de treball tan extens como poc conegut de Francisco Gómez, on, malgrat tot, hi va dedicar la major part de la seva trajectòria a través d’una àmplia col·laboració amb la revista Arquitectura, publicada pel Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid.

‘És un dels pocs fotògrafs que desenvolupa una pràctica documental urbana de manera conscient. Va fotografiar una època fonamental per l’arquitectura al nostre país –des dels anys 60 fins a mitjans dels 70- on hi va haver una important renovació amb grans noms i obres”, explica Alberto Martín, comissari de l’exposició. I afegeix que les seves fotografies transmeten a l’espectador “un realisme quasi existencial, de bellesa i sorpresa davant les obres”.

Les imatges arquitectòniques del prestigiós fotògraf aconsegueixen una gran potència expressiva gràcies als jocs de llums i d’ombres, els esquivaments de les cantonades, les tàpies i les escales, i les perspectives insòlites. Un exemple és la fotografia Torres Blancas, 1968 de Madrid (arquitecte Javier Saez de Oíza) o la Vivenda unifamiliar Somosaguas de 1969 (arquitecte Javier Carvajal).

Francisco Gómez va saber retratar el creixement dels barris perifèrics de Madrid, les fronteres on acaba bruscament la ciutat i comença el camp, i on col·loca la figura humana en uns paisatges d’una austeritat sense concessions. La seva obra es situa així en un territori equidistant entre el realisme i l’abstracció, la fotografia subjectiva i el neorealisme característic de la seva època.

Sobre la biografia de l’autor, el comissari destaca que “exercia de gerent d’una sastreria familiar a Madrid, retratada en algunes de les fotografies. Era una persona reservada. I exercia una pràctica fotogràfica discreta com és la de l’arquitectura, que es publicava en una revista pionera a la seva època dirigida al sector professional.”

Aquesta exposició, segons el comissari “és un travelling per tota la seva carrera, ampliant el cànon que existia sobre ell”. Comença amb una selecció de fotografies que ens dóna el context dels seus inicis com a fotògraf, entre el 1957 i el 1963. A partir d’aquí diferents capítols van mostrant l’evolució i les obsessions de Francisco Gómez: les mitgeres i els murs, com interpreta l’arquitectura, la perifèria o l’emigració del camp fins a la ciutat, entre d’altres. A més s’exhibeixen més de 40 portades de la revista Arquitectura de les que Gómez fou autor.

La mostra aprofundeix en bona part de l’arxiu i l’enriquidora influència que varen tenir sobre la seva obra els dos universos que va compartir: la seva faceta com a autor (la seva fotografia d’autor més coneguda fins a la data d’avui), conjuntament amb la seva producció en l’àmbit de la fotografia d’arquitectura i les col·laboracions editorials.

Sobre Francisco Gómez

Francisco Gómez (Pamplona, 1918-Madrid, 1998) és un dels fotògrafs protagonistes de l’intens procés de renovació de la fotografia espanyola de mitjans del segle XX. Va ingressar a la Real Sociedad Fotográfica de Madrid el 1956, però molt aviat va passar a formar part d’alguns dels principals moviments i grups fotogràfics sorgits al nostre país a partir dels anys cinquanta: el grup Afal, La Palangana o La Escuela de Madrid. En aquest context, el seu treball, sempre singular, es situa entre el realisme i l’abstracció, la fotografia subjectiva i el neorealisme.

La seva trajectòria va donar un gir i va cobrar un nou impuls quan va començar a col·laborar amb la revista Arquitectura publicada pel Colegio de Arquitectos de Madrid, de 1959 a 1974. Aquesta vinculació va fer que el seu treball es diversifiqués enormement, obrint-se a gèneres com la fotografia d’arquitectura, el reportatge o una incipient pràctica documental urbana.

L’obra de Francisco Gómez es troba en importants col·leccions públiques i privades, entre les que destaquen les del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) de Madrid; l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València; la Fundación Telefónica de Madrid; o el Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC) de Sevilla, entre d’altres.

L’exposició “Arxiu Paco Gómez. L’instant poètic i la imatge arquitectònica’’ està organitzada i produïda per la Dirección General de Promoción Cultural de la Comunidad de Madrid en col·laboració amb la Fundació Foto Colectania. La mostra es va presentar a la Sala Canal Isabel II entre els mesos d’abril i de juliol del 2016 i es va publicar un catàleg.

Sobre l’Arxiu Paco Gómez

L’arxiu fotogràfic de Francisco Gómez, format per més de 24.000 negatius i prop de mil còpies, va ser donat íntegrament a la Fundació Foto Colectania pels seus hereus al 2001 i des de llavors s’han dut a terme nombrosos projectes d’estudi i difusió de la seva obra. Aquest llegat del fotògraf Francisco Gómez representa per Foto Colectania una aposta, al ser l’únic arxiu complet que es conserva. Aquest llegat va passar a denominar-se Arxiu Paco Gómez en homenatge a l’hipocorístic, Paco, pel que fou conegut aquest autor, no sols en l’àmbit personal, sinó també en els cercles fotogràfics.

Pepe Font de Mora, director de la Fundació Foto Colectania afirma: “Des de Foto Colectania hem apostat per fomentar la investigació i divulgació de l’obra de Francisco Gómez, des del rigor curatorial i la contextualització dels seus treballs, fent compatibles les propostes que posen en valor la seva obra coneguda amb les mostres que ens descobreixen els seus treballs inèdits’’.

 

 


Arxiu Paco Gómez. Foto 2
Vivienda unifamiliar Somosaguas, Arq. Javier Carvajal, 1969. ©Arxiu Paco Gómez / Fundación Foto Colectania
 en Facebook esta exposición comparte en Twitter esta exposición   Como llegar

foto usuario
Iniciar sesión   |   Registrarse
  • Añade esta expo a tus favoritos
  • Envia este enlace a un amigo
Ver mis favoritos
Elige el idioma de la página
Museo San Telmo
Museo Lázaro Galdiano
 

  TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO  
La Movida. Crónica de una agitación. 1978-1988
La Movida. Crónica de una agitación. 1978-1988
Clausurada el 16 de febrero de 2020

La muestra ofrece una aproximación a este momento histórico desde la perspectiva de la fotografía, abordando ámbitos y miradas radicalmente diferentes.  [ver+]
  
El Proyector
El Proyector
Clausurada el 3 de diciembre de 2019

El Proyector es un ciclo que tiene como objetivo apoyar y dar visibilidad a los proyectos fotográficos de los alumnos de las Escuelas Amigas de Foto Colectania.  [ver+]
  
La belleza de las líneas
La belleza de las líneas
Fotografía de la colección Gilman y González-Falla
Clausurada el 29 de septiembre de 2019

La muestra presenta una excepcional selección de obras maestras de la historia de la fotografía de la colección de Sondra Gilman y Celso González-Falla.  [ver+]
  
Laia Abril
Laia Abril
On Abortion
Clausurada el 9 de junio de 2019

La Fundación Foto Colectania presenta la exposición "On Abortion", el reconocido proyecto de investigación visual de Laia Abril.  [ver+]
  
Estructuras de Identidad. The Walther Collection
Estructuras de Identidad. The Walther Collection
Clausurada el 10 de marzo de 2019

Esta exposición plantea cómo los fotógrafos de distintas culturas y períodos históricos han utilizado el retrato para afirmar o enjuiciar los estereotipos sociales en torno a cuestiones de género, clase social o nacionalidad.  [ver+]
  
Saul Leiter
Saul Leiter
In search of Beauty
Clausurada el 21 de octubre de 2018

Foto Colectania muestra la obra de Saul Leiter, el sorprendente precursor de la fotografía en color. Con 130 fotografías la exposición muestra todas las facetas de Leiter, incluyendo sus fotografías más icónicas.  [ver+]
  
Arxiu Paco Gómez
Arxiu Paco Gómez
L´instant poètic i la imatge arquitectònica
Clausurada el 17 de junio de 2018

L´objectiu d´aquesta exposició és mostrar diverses facetes de l´àmplia trajectòria fotogràfica de Francisco Gómez, a través de més de 150 fotografies i d´altres materials com revistes i publicacions.  [ver+]
  
Excessocenus
Excessocenus
Cristina de Middel y Bruno Morais
Clausurada el 7 de mayo de 2018

EXCESSOCENUS indaga en el desarrollo excesivo de la sociedad actual, que es el principal creador de una desigualdad absoluta entre los ciudadanos.  [ver+]
  
Total Records. Vinilos y fotografía
Total Records. Vinilos y fotografía
Clausurada el 11 de marzo de 2018

Mostra una selecció de portades dels vinils de música més emblemàtics de tots els temps, resultat de la col·laboració entre destacats fotògrafs i artistes.  [ver+]
  
Weegee by Weegee
Weegee by Weegee
Clausurada el 5 de noviembre de 2017

La muestra reúne más de cien fotografías de época de una de las mejores colecciones fotográficas del mundo, M.+M. Auer de Suiza, en una cuidada selección vertebrada a partir de los libros de Weegee.  [ver+]
  
Fenómeno Fotolibro
Fenómeno Fotolibro
Clausurada el 25 de junio de 2017

La exposición Fenómeno Fotolibro contribuye a ofrecer nuevas perspectivas sobre la importancia y el impacto que ha tenido el fotolibro en la cultura visual de nuestro tiempo...  [ver+]
  
Yo quería ser fotógrafo
Yo quería ser fotógrafo
Colectiva
Clausurada el 10 de diciembre de 2016

Reflexionar sobre que significa ser fotógrafo hoy en día y el cambio de estatuto que se manifiesta alrededor de la imagen en la creación contemporánea.  [ver+]
  
Vivian Maier
Vivian Maier
In Her Own Hands
Clausurada el 10 de septiembre de 2016

Esta exposición reúne más de 80 fotografías, la mayoría de ellas inéditas, de esta fotógrafa americana que desde el casual descubrimiento de su archivo poco antes de su muerte, ha conseguido cautivar al mundo entero.  [ver+]
  
Toda Fotografía es un Enigma
Toda Fotografía es un Enigma
Clausurada el 21 de mayo de 2016

La Fundación Foto Colectania muestra más de un centenar de fotografías que el historiador francés de fotografía, Michel Frizot, ha reunido durante las últimas décadas.  [ver+]
  
CARA A CARA. El retrato en la Colección Foto Colectania
CARA A CARA. El retrato en la Colección Foto Colectania
Clausurada el 13 de octubre de 2015

la Fundación Foto Colectania muestra la fuerza del retrato en la fotografía a través de una selección de más de cien obras de 48 fotógrafos de su propia colección, algunas de las que se presentan por primera vez al público.  [ver+]
  
La tentación de existir
La tentación de existir
Christer Strömholm y Anders Petersen
Clausurada el 30 de julio de 2015

La exposición "La tentación de existir" presenta dos series esenciales en la fotografía europea de la segunda mitad del siglo XX; Les amies de Place Blanche de Christer Strömholm y Café Lehmitz de Anders Petersen.  [ver+]
  
Tan lejos, tan cerca
Tan lejos, tan cerca
Documentalismo fotográfico en los años 70
Clausurada el 2 de abril de 2015

Con la exposición "Tan lejos, tan cerca", la Fundación Foto Colectania revisa la obra de los máximos exponentes del documentalismo fotográfico español surgido en la década de los setenta.  [ver+]
  
Pieter Hugo Kin
Pieter Hugo Kin
Clausurada el 10 de diciembre de 2014

Foto Colectania presenta el último proyecto del fotógrafo Pieter Hugo, una impactante reflexión sobre la identidad sudafricana contemporánea.  [ver+]
  


Inicio » Mapa de museos y exposiciones » Cataluña / Catalunya » Barcelona » Barcelona » Fundació Foto Colectania » Arxiu Paco Gómez » exposición Nº 34939