André Ricard Sala (Barcelona, 1929) és considerat un dels pioners del disseny industrial al nostre país, i també un dels principals exponents d’aquesta disciplina durant la segona meitat del segle XX. Amb una dilatada experiència dins del camp del disseny industrial, iniciada als anys cinquanta, Ricard està al darrere d’algunes de les principals icones i productes d’ús quotidià del país, des de les primeres cafeteres domèstiques MiniMoka fins als flascons de colònia Puig o les pinces de naftalina antiarnes Orion.
Per a Ricard, la torxa olímpica representà, en gran mesura, la culminació de la seva trajectòria professional, i li serví per donar-se a conèixer al gran públic.
La torxa olímpica, encarregada a Ricard pel Comitè Organitzador Olímpic de Barcelona’92 (COOB’92), és un objecte amb una enorme càrrega simbòlica i ritual, i això fa que el seu disseny visual requereixi unes exigències expressives molt concretes. Al mateix temps, i a causa dels requeriments específics que necessita per poder fer la seva tasca, representa un veritable repte tècnic. Pel que fa a aquest aspecte, Ricard comptà amb l’ajuda de l’Escola d’Enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya, d’on rebé assessorament per escollir des del combustible que s’hi havia d’utilitzar (en aquest cas, el gas natural) fins a la forma que havia de tenir la flama. L’objecte final, amb un predomini de formes còniques, cilíndriques i triangulars, ens evoca les antigues àmfores romanes, element característic del Mediterrani, símbol de la connexió dels pobles que el voregen.
Les Olimpíades de Barcelona van suposar, sens dubte, el catalitzador principal de la transformació urbanística de la ciutat de Barcelona, i també van representar un dels estímuls més importants per impulsar la ciutat a l’esfera internacional. Podem resumir que la torxa olímpica fa visible, en un objecte, l’enorme esforç en renovació que la ciutat de Barcelona volia projectar cap a la resta del món, mostrant una ciutat moderna, cosmopolita i capaç d’afrontar grans reptes col·lectius.
en Facebook esta exposición | comparte en Twitter esta exposición | Como llegar |
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|