Pablo Ramírez Díaz (Linares, 1926 - Jaén, 1966) fou un il·lustrador, escriptor i dissenyador que treballà en diferents editorials barcelonines dedicades a la literatura infantil i juvenil.
Va començar a treballar com a dibuixant a la revista Maravillas el 1947. El 1949 s’instal·là a Madrid per realitzar els estudis de direcció artística a l’Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematográficas del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Mentrestant, va col·laborar com a dibuixant a la revista Chicas, entre el 1950 i el 1952.
En traslladar-se a Barcelona el 1953, Pablo Ramírez decidí dedicar-se principalment a la il·lustració editorial. És en aquest àmbit on desenvolupà una activitat professional més prolífica (dècada dels cinquanta i seixanta), i en què el seu estil es va convertir en el referent d’una època de la il·lustració de llibres infantils i juvenils.
Col·laborà amb editorials catalanes com Cervantes, Hymsa, Roma, Cid i Timun Mas, però, sobretot, per a Juventud i Molino. S’especialitzà tant en la il·lustració de contes infantils i clàssics, com ara Caperucita Roja o Cenicienta, com en la realització de cobertes per a llibres juvenils i d’adults, de les quals cal remarcar les de les obres d’Enid Blyton, Richmal Crompton, Emilio Salgari, Zane Grey o Agatha Christie.
L’artista va començar a compaginar l’escriptura i la il·lustració en el seu conte Wa O’Ka (1959), publicat primer a Espanya i després als Estats Units, així com en les obres El hijo del sheriff (1961), Manuelito, el niño navajo (1963); Robin Hood (1964) o El niño del tiempo (1964). El seu llibre El paje de los Reyes Magos (1964) va ser portat al cinema. També va il·lustrar Color de fuego, de Carmen Kurtz, llibre que guanyà el Premi Lazarillo de creació literària l’any 1964.
El fons de Pablo Ramírez va ingressar a la Biblioteca de Catalunya entre el 2010 i el 2017, gràcies a un donatiu dels seus fills; inclou documentació diversa que va des d’una àmplia mostra d’obra impresa i arxiu personal, fins a més de vuit-cents esborranys i dibuixos originals, realitzats entre els anys 1949 i 1966, gairebé una trentena de proves d’impremta i documents impresos (nadales, quaderns per acolorir, etc.). Aquests documents representen un conjunt que ajuda a construir una panoràmica força completa de l’obra de l’autor, que va ser un innovador en la il·lustració infantil, amb una estètica gràfica estilitzada, de colors plans i solucions geomètriques, i que en els treballs per al públic juvenil i adult va destacar per un registre realista sotmès a la fotografia, sovint a l’expressionisme dramàtic i a les seqüències cinematogràfiques.
La present exposició ens convida a fer un recorregut per la rica trajectòria de l’artista: els primers temptejos amb el còmic i la passió pel western; les col·laboracions gràfiques a la premsa juvenil; la il·lustració i el disseny de llibres infantils; els llibres d’autoria integral (text, il·lustració i disseny); el treball de portadista, de clara inspiració cinematogràfica, i una mostra d’alguns materials efímers que es troben al fons de la Biblioteca.
Sílvia Ferrer i Roser Pintó, Unitat Gràfica
Pilar González, Secció de Col·leccions Generals
Josep Antoni Tàssies, periodista i dibuixant
en Facebook esta exposición | comparte en Twitter esta exposición | Como llegar |
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|