El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha inaugurat l'exposició 'Prova' de l'artista Javier Codesal, en la Sala Taberna del Castell de Santa Bárbara d'Alacant, on podrà veure's fins al pròxim 4 de setembre.
La inauguració de l'exposició "PROVA" en el Castillo de Santa Bárbara mostra de nou la cooperació i relació amb Elx com a estratègia per a augmentar i millorar l'oferta cultural en ambdós ciutats, així com la promoció dels seus artistes i l'ajuda a la seua professionalització.
Res més elxà que el Misteri. Res més alacantí que el Castillo. Les ciutats unides a través d'esta exposició.
L'exposició és fruit de la col·laboració entre el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alacant.
Prova és un projecte que s'interessa per la transmissió de la cultura popular en el moment actual. A través de les veus i els rostres de les persones que treballen en l'entorn del Misteri d'Elx, l'exposició oferix, des d'un punt de vista contemporani, la dimensió emocional de la Festa. La mostra és una proposta del polifacètic artista, Javier Codesal, un dels pioners del videoart a Espanya.
L'exposició, que es va inaugurar a Elx (en 2014), i en el Centre del Carme de València (en 2015), es pot veure ara en el Castillo de Santa Bárbara fins al 4 de setembre. Amb ella el Consorci de Museus torna a exposar en este enclavament tan important per a la ciutat d'Alacant.
Prova és un testimoni intimista dels aspectes menys coneguts del Misteri d'Elx. L'exposició és un projecte de l'artista Javier Codesal a partir del Misteri d'Elx, que es concreta en un vídeo monocanal, una instal·lació de vídeo i una sèrie fotogràfica. El projecte ha sigut comissariat per Llauraels meus López.
Prova s'interessa per la transmissió de la cultura popular en el moment actual, transmissió d'objectes culturals però també d'experiència; per consegüent, s'orienta tant cap a la música, i en particular el cant, com cap a les persones que intervenen en El Misteri. S'intenta posar de manifest també la mobilitat d'este esdeveniment cultural, entenent que troba una de les seues millors raons en el moment en què els papers de la representació passen de mà o, millor dita, canvien de veu. No s'aborda directament la imatge de les representacions en l'interior de la basílica de Santa Maria, optant per aproximar-se al fenomen cuidadosament, des del contorn, o bé observant aquelles activitats que queden ocultes al públic, com el treball de construcció de la tramoia i els assajos dels cantors. La veu, empremta corporal i configuració subjectiva, permet elaborar retrats complexos i directes dels cantors, sent este un dels aspectes principals, equivalent al treball dels tramoistes en el context d'esta obra.
El títol ve de Prova de l'Àngel, esdeveniment previ a la Festa on s'examinava la idoneïtat dels xiquets candidats al difícil paper de Ángel; este caràcter de prova o assaig determina la narrativa de Prova, en el doble aspecte de la selecció de temes i de la seua formalització, donant lloc a un assaig artístic en l'àmbit de la imatge en moviment i de la seua posada en exposició.
El vídeo monocanal es titula Retrats de veu. Es presenta com una font abundant de retrats de persones que participen actualment o van participar en el passat en les representacions del Misteri. Hi ha xiquets, jóvens, adults i hòmens majors. El cant dels adults sovint es correspon amb el record del que van aprendre quan preparaven algun dels papers que van a càrrec dels xiquets, de manera que es cobrix una gran distància biogràfica, patent en la veu, amb la interpretació d'aquelles peces.
Seguint la pràctica de l'autor en obres anteriors, este vídeo font establix en l'exposició una continuïtat d'aparença inesgotable, perquè els cantors retratats ocupen el seu lloc amb propietat, però a més simbolitzen a la gran massa de cantors populars que a través dels anys han mantingut activa la Festa.
en Facebook esta exposición | comparte en Twitter esta exposición | Como llegar |
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|