El Centre de Cultura SA NOSTRA presenta el betlem tradicional mallorquí, fruit d’anys de creació artesanal de l’artista Miquel Àngel Moncadas i Batle (Palma 1991). Es pot visitar de dilluns a divendres de 10.30 a 13.30h i de 17.00 a 20.00h. Fins el 5 de gener.
El Centre de Cultura SA NOSTRA, del carrer de la Concepció de Palma, estrena enguany un betlem renovat, que introdueix una selecció d'imatges insòlites. El betlem tradicional mallorquí és fruit d’anys de creació artesanal, tots els que ha invertit l’artista Miquel Àngel Moncadas i Batle (Palma 1991), Grau en Restauració i Conservació de Béns Culturals, per la Universitat de Barcelona.
Es un betlem rectangular, en illa, una peculiaritat que permet als visitants ser observat des de diferents perspectives. L’artista ha dividit en dues parts ben diferenciades però integrades al mateix temps, totes les escenes. Per una banda, hi trobem el naixement que constitueix el centre més important, situat a una altura més elevada.
El pessebre es representa dins una cova que s’aixeca amb tres soques cap al sòtil, mentre l’àngel anunciador penja, com si sembles que voles, aguantant fileres de neules blanques que ens recorden aquelles que adornen les esglésies de Mallorca per Nadal.
A una costa que puja cap al naixement es poden veure els tres reis mags que porten al nin Jesús tres regals típics de Mallorca com és una ensaïmada, un siurell i una gerra de fang.
Art i cultura tradicional mallorquina
‘Des d’infant, el meu interès gira a l’entorn de l’art i la cultura tradicional mallorquina, més especialment pels seus costums, valors, patrimoni. Tot plegat respon als sentiments i valors que caracteritzen al poble, i a la vegada, a les aspiracions històriques i artístiques de l’illa de Mallorca’ comenta Miquel Àngel Moncadas.
L'objectiu
Per aquestes raons, el betlem mallorquí es va convertir en una oportunitat de l’artista per indagar sobre l’art i la vida social mallorquina dels nostres avantpassats. Moncadas també analitza els valors que caracteritzaven, temps enrere, els pobles de l’illa.
El seu objectiu és conèixer millor les arrels que han marcat l’evolució de la nostra societat, les quals han deixat petjada i, a hores d’ara, cal preservar i recordar.
Aquest betlem va començar com una curolla infantil de l’artista que, impacient, esperava durant l’any que arribes el temps de Nadal per fer el seu peculiar betlem damunt un ‘canterano’ de casa.
‘Invertia els meus estalvis en la compra dels pastorets mallorquins a les paradetes de la Plaça Major de ciutat, costum que encara mantenc. Així, cada any, he hagut d’augmentar la superfície on l’exposava, amb noves figures de fang, i amb distints ambients que creava’ recorda Moncadas.
EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES
Una de les novetats d'aquest betlem és l'exposició de fotografies. S’exposaran un total de 10 retrats amb blanc i negre, que procedeixen de l’Arxiu de Josep Pons i Frau (Sineu 1883 – Palma 1952). Són unes fotografies molt relacionades amb la vida pagesa i rural de la Mallorca de principis de segle XX. Unes instantànies que complementen la visita al betlem, endinsant-nos dins aquest món rural i pagès.
NEULES NADALENQUES
Dins la sala, hi trobam una mostra de diferents neules nadalenques artesanes, per tal què aquesta tradició tan nostra no es perdí. La finalitat d'aquestes neules quan es penjaven era saber quants dies (neules petites) o quantes setmanes (neules més grans) quedaven per la quaresma.
ELS LLUMS D’OLI
Enguany s’incorpora un element actualment perdut i fora cap funcionament. Ja son pocs els majors que recorden el funcionament d’aquest tipus d’il·luminació quan encara no hi havia l’electricitat a les diferents cases de Mallorca.
Estam parlant dels llums d’oli, que agafant la definició del diccionari Alcover-Moll ens descriu: “Llum d'oli: el que fa claror mitjançant la combustió d’un ble abeurat d’oli” .
A la exposició del Betlem Tradicional Mallorquí trobarem dos tipus de llums d’olis; per una banda els anomenats “Llum de quatre blens, o de quatre becs, o de quatre corns: el que té quatre cornalons i a cada un d’ells un ble”. Per altre banda, trobem un “llum de tafona: llum de ganxo més gros que els ordinaris, que serveix per a il·luminar el treball dels tafoners”.
Novetats
Enguany hi ha més per descobrir, ja que s’han habilitat dues sales expositives amb més recorregut. Per una banda hi trobem la sala més gran, on hi ha la representació de la vida mallorquina, el dia a dia del nostre passat, i per altre, hi trobem el naixement i misteri del nadal, un lloc on l’ambient acompanya a observar i escoltar.
Durant anys, M. À. Moncadas ha aconseguit el primer premi del concurs de betlems de Montuïri, poble que també li ha servit d’inspiració per crear i renovar la seva proposta escènica. Destaca, com a peculiaritat de l'artista, l’interès en reproduir els interiors dels edificis, centrant-se en cada petit detall, la qual cosa fa que els observadors puguin submergir-se dins l'ambient que caracteritza la reproducció de l'època.
en Facebook esta exposición | comparte en Twitter esta exposición | Como llegar |
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|