Johanna Hess, Csilla Kudor i Mariano Mayol: dues artistes d'Alemanya i un de mallorquí. Heus aquí tres maneres de pintar que no podrien ser més diferents: fotorealisme, pintura emocional-constructiva i l'abstracció del mar.
El president de la Fundació Caixa de Balears, Jaime Canudas, manifestava que ‘ens complau obrir les portes d’aquest Centre de Cultura SA NOSTRA a la fundació ‘Stiftung für Kunst und Kultur’, que té com a objectiu principal fomentar l’art i la cultura.
Fruit d’aquesta col·laboració és l’exposició, que posem a l’abast de la ciutadania i dels visitants interessats, de les obres més recents de tres artistes que, tot i tenir la creació com a fet comú, provenen d’àmbits, d’entorns, d’acadèmies i de llenguatges ben diferents...’
‘La proposta és nova. Neix de la innovació que ens permet proposar tres mirades renovades sobre l’univers de l’art. Entre elles no hi ha contradicció, ni confrontació, ans al contrari es dóna una veritable comunió que l’ha lligada amb un precís i preciós agafatall estètic l’experimentat comissari Dieter Ronte’ deia Canudas.
Walter Smerling
Per la seva part, Walter Smerling, el president de la fundació alemanya, ha comentat que ‘volem aprofitar l’exposició també per fer un balanç de la situació actual. Cada vegada hi ha un major consens sobre el fet que la cultura és un factor social i econòmic en el què hem donar suport com contraprojecte del turisme de sol i platja que encara segueix sent dominant en el sector.
En aquest sentit, representants de la cultura, la política i l'empresa s'han aliat per articular una visió de futur sostenible. L'objectiu de la «Agenda 2030» per a Mallorca és generar idees i realitzar aportacions organitzades socialment, concentrar els esforços institucionals i individuals i fomentar el compromís privat dels ciutadans i ciutadanes amb interessos culturals’.
Els contrasts cara a cara
O per dir-ho amb les paraules del comissari de l'exposició, Dieter Ronte: «Els contrastos dels colors es troben cara a cara amb els contrastos de la societat així com amb els contrastos de la cartografia»
Hess
Johanna Hess (nascuda el 1955 a Heidelberg), aprenent de Wilhelm Loth a l'Acadèmia d'Art de Karlsruhe, és partidària d'un mètode constructivista.
En els seus quadres, formes, camps i franges topen entre si mentre ella sondeja lúdicament l'efecte i l'essència dels colors.
Kudor
A les antípodes de Hess es troba Csilla Kudor (nascuda el 1969 a Temesburg, Romania), que va estudiar art primer a Budapest i més Csilla KUDOR tarda a Düsseldorf amb Markus Lüpertz.
Els seus impactants treballs fotorealistes testifiquen el seu interès per la història de la cultura de diferents nacions i cohabiten amb sorprenents estudis de material. Exemples d'això són els retrats de Marilyn Monroe a bosses de la compra arrugades, imatges tan fascinants com desconcertants.
Mayol
La tercera mirada, absolutament independent, és la de Mariano Mayol (nascut el 1965 a Palma de Mallorca). Mayol ha consagrat la seva activitat artística al tema de la mar, al qual s'aproxima des d'una perspectiva abstracta i historicista.
Capes de color superposades es van convertint, aquí i allà, en formes concretes, principalment en motius cartogràfics i paisatgístics.
Tres maneres d'entendre la pintura totalment diferents ofereixen a l'observador diferents percepcions, reflexions i esbossos del món que ens envolta.
Els contrastos, de la mateixa manera que els oposats, s'atrauen ... i fan possible el diàleg, ja sigui entre artistes de diferent nacionalitat o mètode de treball, entre les imatges i el públic o entre les parts d'aquesta cooperació germano-balear.
La mostra ha estat organitzada conjuntament per la Fundació Caixa de Balears i la fundació Stiftung für Kunst und Kultur e.V. Bonn. L'exposició no hauria estat possible sense el valuós suport de l'empresa privada i dels membres de la fundació alemanya, als que agraïm sincerament la seva aportació.
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|