El fotògraf alemany Kai Wiedenhöfer proposa una reflexió sobre els murs i les fronteres, exemples de la debilitat i la impossibilitat de comunicació humana davant els problemes polítics i econòmics actuals, a l’exposició “Confrontier”, del Festival DOCfield Barcelona. La mostra es pot visitar del 19 d’octubre al 30 de novembre a la tanca del Jardí del Palau Robert.
Wiedenhöfer ha documentat amb la seva càmera els murs de Berlín, Belfast, Ceuta i Melilla, Bagdad, Israel-Territoris Ocupats de Palestina, la frontera entre Mèxic i els EUA, i Xipre en imatges que es poden veure a l’exposició. També s’hi presenten imatges del punt d’observació de Corea del Sud i de la frontera entre Grècia i Macedònia.
Kai Wiedenhöfer ja va fotografiar el 1989, en el seu primer any a la Universitat, la caiguda del Mur de Berlín, la ciutat on va néixer. Semblava la fi d’un ordre mundial amb el declivi de la URSS i es mirava amb esperança el futur. Una percepció i un desig erronis perquè no es va posar fi a l’època dels murs com a instruments polítics. Es van tornar a aixecar murs creats per l’home als Estats Units, Europa i l’Orient Mitjà com una mostra clara de problemes d’avui que no s’han pogut solucionar, com seria desitjable, per la via del diàleg.
Aquestes imatges colpegen la consciència de la ciutadania com a mostra de la decadència humana, de la seva incapacitat per establir vies de diàleg per resoldre els conflictes. Imatges que es presenten amb una encertada composició tècnica, amb contrastos que generen alhora admiració per la feina feta i irritació i desolació pel missatge.
El fotògraf ha aportat reflexions diverses a partir de les imatges que presenta: “Les fronteres humanes separen ideologies, persones riques i pobres, religions i races. El seu significat no és només geogràfic, sinó que actua sobretot a la nostra ment. La seva arquitectura desfigura els paisatges i també les idees”. Wiedenhöfer creu que “quan es restringeix la comunicació, és impossible trobar una solució als conflictes, perquè, darrera dels murs, els clixés i les idees sobre l’enemic es propaguen sense tenir pràcticament res a veure amb la realitat”.
Una llarga i exitosa trajectòria
Kai Wiedenhöfer, nascut a Alemanya el 1966, es va graduar en fotografia i disseny editorial a la Universitat Folkwang de les Arts d'Essen i va estudiar àrab a Damasc (Síria). Des del 1989 la seva obra se centra principalment a l'Orient Mitjà.
Ha rebut molts premis, com la Medalla Leica a l'Excel·lència, la beca de la Fundació Alexia per a la Pau Mundial i la Comprensió Cultural, el premi World Press Photo, el premi Eugene Smith de fotografia humanitària i el premi Carmignac de fotoperiodisme. Ha publicat quatre llibres amb l'editorial Steidl: “Perfect Peace” (2002), “Wall” (2007), “The Book of Destruction” (2010, que s'ha exhibit en una exposició individual al Museu d'Art Modern de París) i l'últim, “Confrontier”, sobre els murs de separació que hi ha a tot el món. Les fotografies que apareixen en aquest últim llibre es van exposar al Mur de Berlín en 2013, sota el títol de WALLONWALL. Dos anys després, aquesta exposició va ser rellevada per WARONWALL, sobre la guerra de Síria, acompanyada del volum “Syrian Collateral”. També ha exposat a Bamako, Londres, Stuttgart, París, Lisboa i al Festival Visa Pour l'Image, a Perpinyà. El desembre passat va rebre la medalla Carl von Ossietzky de la Lliga Internacional pels Drets Humans a Berlín.
DOCfield, Festival Fotografia Documental
Aquesta proposta és una de les 25 exposicions gratuïtes que es presenten en la 5ª edició del Festival de Fotografia Documental DOCfield Barcelona, organitzat a la ciutat per la Fundació Photographic Social Vision, entitat sense ànim de lucre compromesa en la divulgació del valor social del fotoperiodisme, que compta amb la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell.
DOCfield Barcelona, ??que canvia les seves dates, passant de la primavera a la tardor amb l'objectiu de facilitar una experiència més reflexiva dels continguts, transforma Barcelona en el centre de referència internacional de la fotografia documental i el periodisme visual, i reconeix públicament el seu valor social . Un festival amb exposicions gratuïtes i obert a tothom que convida a la reflexió, al debat i a la creació d'opinió pública.
La temàtica de la cinquena edició de DOCfield Barcelona gira al voltant de la mobilitat humana. El festival explora i investiga les diferents formes del viatge i es qüestiona temes com: Per què ens movem? Com transforma el viatge la identitat personal? La mobilitat humana és una condició, un privilegi, una necessitat? Fidel als seus principis, DOCfield Barcelona és un festival que planteja interrogants a través de la fotografia documental amb l'objectiu de fer reflexionar al públic. La temàtica de la nova edició del festival va sortir d'una sèrie d'enquestes anònimes realitzades a ciutadans de Barcelona.
![]() |
en Facebook esta exposición | comparte en Twitter esta exposición | Como llegar |
|
TODAS LAS EXPOSICIONES DE ESTE ESPACIO
|